Güneş taşı, bir mineral olan oligoklaz adlı feldspat grubuna aittir ve özellikle içerdiği mikroskopik ince plakaların neden olduğu yansımalarla tanınır.
Güneş taşının belli başlı özellikleri:
1. Renk ve Parlaklık: Güneş taşı genellikle pembemsi, turuncumsu veya kahverengi renkte olabilir. Bu renkler, içerdiği mineral plakaların yansıttığı renklere bağlıdır. Taşın yüzeyindeki parlamalar, adını aldığı "güneş" etkisiyle bilinir.
2. Aventurin Etkisi: Güneş taşı içindeki ince plakalar nedeniyle aventurin etkisini gösterir. Bu, taşın içindeki mikroskopik ince plakaların ışığı yansıtarak taşın yüzeyinde parlaklık oluşturmasını ifade eder.
3. Şeffaflık: Güneş taşı genellikle saydam veya yarı saydamdır. Işığa karşı dirençli olabilir, bu da taşın içindeki çeşitli mineral plakaların ışığı yansıtma özelliğinden kaynaklanır.
4. Kristal Yapısı: Güneş taşı bir tür feldspattır ve kimyasal bileşimi değişebilir. Güneş taşının en yaygın türü çeşitli oligoklazlardır ve kimyasal formülü (Na,Ca)Al₁-2Si₃-2O₈'dir. Spesifik bileşim bu genel formül dahilinde değişiklik gösterebilir ve demir gibi belirli elementlerin varlığı, "schiller" olarak bilinen güneş taşının sergilediği karakteristik ışıltıdan veya yıldızlaşmadan sorumludur.
5. Sertlik: Mohs sertlik ölçeğinde 6 - 6,5 arasında yer alan Güneş taşı genellikle orta seviyede bir sertliğe sahiptir.
6. Kullanım Alanları: Güneş taşı, genellikle takı yapımında kullanılır. Küpe, kolye, yüzük gibi mücevherlerde estetik ve parlaklık sağlamak amacıyla kullanılır.
7. Metafizik Özellikler: Güneş taşına metafiziksel özellikler atfeder. Bu taşın enerji dengelemesi, içsel güç ve pozitif enerjiyi artırma gibi özellikleri olduğuna inanılır.